Tansel Urcan İle Çok Özel

Tansel Urcan İle Çok Özel
Altyapılarda yıllardır çok ciddi bir sistemle çalışan, birçok takıma oyuncu yetiştiren Pamukspor Kulübü Başkanı Tansel Urcan sorduğumuz soruları içtenlikle cevapladı.

Corona virüs günlerinde bizi kırmayan basketbol emekçisi Tansel Hocamıza teşekkür ediyoruz.



1- Corona virüs günlerinde oyuncularınıza ne gibi önerilerde bulundunuz?

Öncelikle kulüp başkanı olduğum için tüm takımlarımızdaki oyuncular benim oyuncum gibi düşünüp antrenörlerle bir araya gelerek önerilerimi hepsi için yaptım. Antrenörlerimiz de zaten kendi takım oyuncuları ile gereken görüşmeleri yaparak uyarılarda bulundu. Alışık olmadıkları zor bir sürece gireceklerini anlatmaya çalıştık. Hoşlarına gitmeyecek bir süreç, çünkü tüm oyuncular özgür yetişiyor, istediklerini istedikleri zaman yapabilecek imkana sahipler o yüzden zorlanacaklarını, ancak yaşayacakları bu süreci bir turnuva, bir şampiyona gibi düşünmeleri gerektiğini ve kendilerini ona göre hazırlamalarını söyledik. Kendileri ile yüzleşecekleri, sabırlı olmaları gereken, kendileri ile baş başa kalıp kendilerine yetmeleri gereken bir süreç olacağını ve bu süreçte bol bol düşünmelerini, bol bol kendilerini geliştirecekleri kitaplar okumalarını önerdik. Bir de en önemlisi her fırsatta evde yapabilecekleri spor egzersizlerini yapmaları gerektiğini anlattım.

2- Liglere ara verilmesinden sonra beslenme ve antrenmanlar ile ilgili ne program uyguladınız?

Antrenmanlar konusunda ilk soruyu cevaplarken söylediğim gibi genelde oyuncularımız apartman dairesinde ikamet ettiklerinden top ile çalışma yapma şansları oldukça az. Biz de kendilerine top ile yapabilecekleri fundamental çalışmaları yapmalarını, ayrıca detaylı streching yapmalarını önerdik.

Bunları sporcular kendileri yaptığı gibi ayrıca haftada 3 gün antrenörlerimiz takımları ile online bağlantı kurarak beraber çalıştılar. Bu buluşmanın, hem birbirlerini uzun süre görmeyen takım oyuncularının birbirini görmesi ve sohbet etmeleri açısından, hem de antrenörleri ile paylaşıma devam etmeleri açısından faydalı olacağını düşündük.

Beslenme ile ilgili olarak ta kulübümüze her fırsatta destek veren, her ihtiyacımız ya da isteğimiz olduğunda yanımızda olan Sporcu Beslenmesi Uzmanı Gözde Nur Artıkoğlu’nun hazırladığı beslenme programlarını sporcularımız ile belirli periyotlarda yazılı olarak paylaşıyoruz ve bu zor süreçte bu programlara uymaya dikkat etmeleri konusunda ısrarcı davranıyoruz.

3- Maçların oynanmasına karar verilirse oyuncularınız hazır durumda olabilecekler mi?

Eğer yanılmıyorsam İstanbul’da U18-U16-U14 kategorilerinde maçlar sona erdi. U12-U11 ve U10 kategorileri maçları kalmıştı. Bu kategorilerde mücadele eden takımlarımız mevcut ancak böyle bir karar verilirse ne yazık ki oyuncularımızın mental ve sportif olarak hazır olacağını düşünmüyorum. Evlerde yaptığımız çalışmalar maç ortamı için yeterli olmaz, maçlar için sahada takım ile ve top ile belli bir tempoda yapılması gerekir. Maçlar başlamadan önce 3-4 hafta hazırlık süresi verilirse belki ama bunun içinde yeterli zamanın olmadığını düşünüyorum. Benim fikrim şu andan itibaren oynanacak maçlar sadece oynanması gerektiği için, bitirilsin diye oynatılır.

4- Sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle oyuncularınıza psikolojik destek veriyor musunuz?

Kulüp olarak sporcularımız için profesyonel bir destek almıyoruz. Ancak antrenörlerimiz arasında psikolojik eğitim konusunda oldukça tecrübeli arkadaşlarımız var ve bu konuda antrenörlerimiz ile irtibat halindeler.  Tüm antrenörlerimiz oyuncuları ile çok yakın ilişki içerisindedir. Hemen hemen her gün online görüşmeler yaparak bu zor süreci atlatmaları için gereken psikolojik desteği vermektedirler.

5- Siz ve ekibiniz bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle kendimden başlayacak olursak, bu süreçte öncelikle kendimi fiziksel olarak dinlendirmeye çalışıyorum. Normal hayatta çok yoğun tempoda çalışıyorum. Spor okulları, kulüp antrenman ve maçları, Asya Lig organizasyonu ve kamp organizasyonlarımız beni ve çalışma arkadaşlarımı oldukça yoruyor. O yüzden öncelikle dinlenme sonra ise tabi ki olarak kötü bir döneme girdik yaz için yaptığımız kamp programlarımız büyük bir ihtimalle yapılmayacak ya da ötelenecek, Asya Lig organizasyonumuz yarım kaldı. Tüm günlerim bunları düşünmek ve yeni planlar yapmakla geçiyor. Bunların dışında ise okumaya çalışıyorum, oyuncularım ile online görüşmeler yapıyorum ve kendimle yüzleşiyorum, sabrımı sınıyorum ayrıca kendime nasıl yeterim onu hayata geçirmeye çalışıyorum. Ekibim ile de belirli zamanlarda yine online buluşup ya da telefon ile yapacaklarımızı, yeni planlarımızı konuşuyoruz. Ekibimizdeki antrenörlerimiz de aynı sistem dahilinde oyuncuları ile online ya da telefon ile bir araya gelip hem sohbet hem çalışmalar yapıyorlar, antrenman programlarını yeniden planlıyorlar ve yeni sezonda hangi oyuncular ile devam edecekler, hangi oyuncuları ile yollarını ayıracaklar, hangi oyuncuları transfer edecekler, antrenmanlara nasıl başlayacaklar, sezon öncesi nasıl hazırlık yapacaklar, bunların planlarını yapıyorlar.

6- Siz TubaCamps olarak kamp organizasyonu da yapıyorsunuz kamp tarihinde değişiklik olacak mı?

Evet 5 yıldır yaz ve kış dönemlerinde yaptığımız TubaCamps organizasyonumuz var. Bu yaz 20-24 ve 25-29 Haziran tarihleri arasında Assos Eden Garden’da iki dönem olarak yapmayı planlamıştık. Hatta 15 Mart öncesi kontenjanımızın %80’ini doldurmuştuk, ancak bu kötü pandemi dolayısıyla plan bozuldu. Ne olacağını bilmiyoruz, nereye kadar devam edecek bilmiyoruz, otel yetkilileri ile görüştük tabi ki onlar da bekliyor kimse ne olacağını bilmiyor, dolayısıyla bekliyoruz. B ve C planlarımız tabi ki hazır. Büyük bir ihtimalle yaz dönemi olmayacak. Her şey iyi giderse tarihlerde değişiklik yapmayı düşünüyoruz.



7- Son olarak kulübünüz oyuncularına ve diğer oyunculara vereceğiniz bir mesajınız var mı?

Genç oyunculara hatta velilerimize şunları söyleyebilirim. Bu süreç evet çok sıkıcı, çok zor ve çok sevimsiz bir süreç ama bizler sporcuyuz ve her kötü tecrübeden kendimize güzel şeyler çıkarmasını bilmemiz gerekiyor. Bol bol kendimizi geliştirecek kitap okuyalım, kendimizle yüzleşelim, sabrımız test edelim, kendimize yetmesini öğrenelim.

Eski günler bir şekilde geri gelecek ama biz eski biz olmayalım. Kendimizi, fikirlerimizi, ahlakımızı, fiziksel özelliklerimizi, hoş görümüzü, sevgimizi yenilemiş ve arttırmış olarak yeni hayata dönelim.

              3saniye.net